Din ce perspectivă privești oportunitățile?

 

 

 

Larisa Cepoi

 

Din ce perspectivă privești oportunitățile?

 

Oportunităţi întâlnim cu toţii, depinde doar de noi din ce perspectivă le privim. Uneori le identificăm, alteori nu, dar de cele mai multe ori este nevoie să ne creăm noi propriile oportunități.
Îți las o întrebare la care să reflectezi și te încurajez să îți notezi răspunsul pentru a reveni la finalul articolului – Cât de mult contează pentru tine curajul, determinarea și consecvența în identificarea şi fructificarea oportunităţilor?

Sunt o persoană optimistă, fructific fiecare oportunitate pe care o întâlnesc pentru a-mi îndeplini misiunea și când bat la ușă noi idei, propuneri sau le văd în jurul meu acționez, mă îndrept acolo și îmi asum drumul pe care îl oferă acea oportunitate. Oportunițățile sunt decizii, nu sunt situaţii. Se întâmplă doar când luăm decizia și acționăm conștient.

Pentru mine decizia vine la pachet cu mult curaj, cu încredere în sine, cu informaţii atent adunate, cu asumare, cu învăţare, cu descurajări, cu atingerea şi depăşirea limitelor, cu un strop de viziune, cu muncă multă şi foarte multă disciplină, cel puţin în a căuta oportunităţi, dar nu numai, cu semnificaţie şi cu relevanţa efortului personal. Iar lipsa de decizie vine cu confort.

 

Dacă îți dorești să explorezi cum îți poți extinde zona de confort am scris pe blog un articol cu exemple și exerciții practice. Aici îl poți lectura.

 

Mi-a plăcut mereu să mă uit la partea plină a paharului să văd oportunitățile, sau cel puțin așa îmi place să cred. Chiar și când apar dificultăți pe drumul ales de mine iau lecția, nu și fricile, sau probleme întâmpinate. Aici este vorba despre cum percepem realitatea din jurul nostru, dacă ne dorim să fim victime sau eroi. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu eroina din propria mea viață, să-mi asum deciziile pe care le-am luat și să îmi construiesc viața pe care mi-o doresc, implicit familia, cariera, prieteniile, pasiunile care mă hrănesc cu energie pozitivă.

Gândește-te doar la acest aspect, îți dorești să fii eroina sau victima din viața ta? Alegerea pe care o iei îți proiectează perpectiva din care privești oportunitățile.

 

Conștientizare. Decizie. Asumare.

Dacă ar fi să conturăm o formulă pentru oportunitate este aceasta – conștientizarea lor, decizia de a merge pe acel drum și asumarea deciziei cu bune și rele.

Te invit să fii creativ și să îți imaginezi oportunitățile pe care le identificăm, similare cu trenurile care sosesc în gară sau avioanele care sosesc în aeroport.

Să enumerăm câteva situații concrete pe care le întâmpinăm: ajungem în acea gară, pentru că acel tren va sosi la acea oră, iar noi cunoaștem dinainte aceste ore, ceea ce înseamnă, că am conștientizat, am decis și ne-am asumat efectele oportunității respective.

Dar care este motorul acestor acțiuni? Care crezi că este acel ceva care te determină să nu întârzii, să nu amâni?
Este SCOPUL pe care îl ai. Puterea interioară este dată de scopul tău, care îți oferă combustibilul necesar de a parcurge drumul oportunităților. Pentru a vedea oportunitățile de creștere din jur este nevoie să știi cu adevărat ce îți dorești, care este situația prezentă, ce opțiuni ai, ce resurse și care sunt acțiunile pe care le poți realiza. Dar, te încurajez să privești scopul tău și din sensul opus – ce te poate bloca, ține pe loc ca să nu îți realizezi scopul?

Notează aceste blocaje și analizează-le. Cât de reale sunt ele și cum le poți rezolva?

 

Există situații în care nu suntem hotărâți sau nu știm care este “gara” de unde luăm un anumit “tren”:

1. este nevoie de conștientizare (am de aflat “gara” către care mă îndrept),
2. de decizie (mă hotărăsc și aleg o anumită “gară”),
3. cât și de asumare (dacă până la urmă, “trenul” meu nu avea oprire în acea “gară”, știu ce am de făcut data viitoare și caut să mă îndrept către “gara” potrivită pentru mine).

 

De la risc la oportunitate

“În mijlocul dificultăților se regăsesc oportunitățile”, un citat foarte actual în vremurile noastre spus de Albert Einstein care îmi place tare mult.

Putem să transformăm un risc într-o oportunitate? Cu ce începem? Din experiența mea, cred că perspectiva de a vedea orice situație din viața noastră determină apariția unor oportunități, chiar și în situațiile mai puțin favorabile, sau care implică un anumit risc.

 

În sesiunile de coaching am întâlnit antreprenori care se confruntau cu diferite situații dificile, iar după frustrarea inițială, îi determinau să transforme riscurile în oportunități, sau să înțeleagă care sunt acele lecții de învățat și cum le pot fi de ajutor în viitor.
Au conștientizat, au decis și și-au asumat că acele situații în care se aflau veneau și cu o oportunitate, oricât de mică ar fi fost în acel moment.

Te-ai întrebat ce stă la baza oportunităților? Și cum apar acestea?
Fiecare oportunitate înseamnă muncă, încredere, curaj și responsabilitate. Așadar, dacă ne putem crea singuri oportunitățile prin intermediul creativității, logicii și improvizației, atunci ce ne ține pe loc?

 

Iată câteva frânghii care ne trag înapoi de la bucuria de a ne crea oportunități:

  1. Lipsa de claritate. Scopul pe care îl avem nu are o claritate maximă și nu vedem pe un orizont mare de timp
  2. Luăm decizii pe baza emoțiilor. Suntem conduși de emoții când luăm decizii fără să analizăm pe termen mediu sau lung fiecare situație
  3. Lipsa prioritizării. Suntem curioși, ceea ce este bine, dar când nu prioritizăm curiozitatea ne poate împrăștia în prea multe locuri în același timp

 

oportunitati

 

Cum recunoști oportunitățile pe care le poți fructifica?

 

Imaginează-ți că ai zeci de uşi în faţa ta. De unde ştii care dintre ele te va duce la premiul cel mare?
Adevărul este că nu ştii.

Dar este nevoie să ţii cont de următoarele aspecte:

  1. Nu aştepta marea şansă, mai multe oportunităţi mici te pot duce către la acelaşi rezultat. Nu neglija nicio oportunitate dacă se aliniază conform scopului tău.
  2. Oportunitate nu este pierdută niciodată. Dacă nu este fructificată de tine, altcineva o va vedea cu siguranţă.
  3. Când ai luat o decizie, nu te gândi la ce ai pierdut ipotetic. Orice oportunitate acceptată este echivalentă cu mai multe oportunităţi refuzate. Fii atent la ceea ce te aşteaptă, decât la ceea ce ai fi putut să obţii alegând alt drum.

 

Nu vezi oportunitățile atat de des precum ți-ai dori? Antrenează-te să le privești și să acționezi.

Noi alegem oportunităţile, nu ele pe noi. Ca să ajungem să avem acces la oportunităţi şi să le lăsăm să devină din ce în ce mai uşor ceea ce sunt, este nevoie să ne antrenăm. În acest antrenament este inclusă autocunoașterea, să explorăm ce ne dorim, să căpătăm acea claritate care ne scoate în față oportunitățile.

Lucrurile pe care ne concentrăm gândurile sunt cele pe care le atragem în viața noastră. Și când avem această imagine în minte, lucrurile încep să se așeze astfel încât ceea ce doar ai vizualizat începe să devină realitate.

 

Îți ofer mai jos câteva principii prin care să identifici ușor oportunitățile din jur:

  1. Vizualizează necunoscutul
  2. Nu-ți pune limite
  3. Asumă-ți riscuri
  4. Fii deschis

 

 

Să-ți spun ultima oportunitate care mi-a ieși în cale și întregul drum pe care l-am parcurs să ajung la la această oportunitate și să o savurez din plin.

Zilele trecute am fost nominalizată la Gala Brilliance din Chișinău ca fiind Coach-ul Anului 2021 și le mulțumesc nespus de mult celor care mi-au dat un vot de încredere, oamenilor care au venit să lucreze cu mine în sesiunile de coaching individual, celor care s-au reinventat în carieră urmând un program de formare în coaching Noble Manhattan, familiei, prietenilor care au înțeles viziunea mea și m-au susținut necontenit.

 

A fost o nominalizare care m-a bucurat și m-a ambiționat și mai tare, dar drumul să ajung aici a început acum 7 ani.
Acum 7 ani am interacționat prima dată cu ceea ce presupune coachingul, fiind chiar eu client. Observând cât de multe beneficii îmi aduce în carieră, familie am decis să aprofundez mai mult această industrie și am urmat programe de formare în coaching acreditate internațional. Nu a fost doar un program, sunt peste 2.000 ore pe care le-am alocat și încă investesc în dezvoltarea mea. Decizia care m-a adus mai aproape de această oportunitate a fost când am acceptat să devin Master Distribuitor al școlii unde m-am format pentru 4 țări – Republica Moldova, România, Ungaria și Serbia.

 

O decizie asumată, într-o perioadă incertă, în plină pandemie, care a venit cu multe provocări, lecții învățate, dar cu mult mai multe oportunități și bucurii. Atunci am decis să aduc coachingul mult mai aproape de oameni, să-l exploreze și fiecare companie să își construiască o cultură a coachingului.
Acea decizie asumată s-a văzut astăzi prin votul de încredere pe care l-am primit fiind nominalizată Coach-ul Anului 2021.

 

 

Te invit alături de mine pe 25 Mai, de la ora 18.30 la a patra sesiune de Mastermind pe care o organizez și unde abordăm perspective despre oportunități – Cum ne educăm mintea și corpul să accepte oportunitățile de creștere din jur?

Te poți înscrie gratuit .

 

 

 

Te aștept cu nerăbdare,

Larisa Cepoi
Life & Business Coach

Larisa Cepoi