Ce te ține departe de ceea ce-ți dorești?
O întrebare pe care ți-o ofer ca instrument de a analiza care este VISUL tău și care sunt ingredientele de a face totul POSIBIL.
De-a lungul timpului am explorat terenuri străine și m-am aventurat în proiecte profesionale complet noi să îmi testez determinarea în antreprenoriat, unde mi-am asumat riscuri mari care m-au dus pe drumul cel bun, către îndeplinirea scopurilor mele. Sau, copil fiind am ales altă țară la vârsta de 19 ani unde să mă formez și să învăț ce înseamnă viața cu adevărat.
Sunt două dintre momentele în care am îndrăznit să visez și să-mi urmez visul, chiar dacă părea nebunesc la început.
Privind retrospectiv aceste alegeri mi-au schimbat viața, modul în care gândesc, acționez, interacționez și îmi alimentează curajul de a visa în continuare. Sunt o visătoare și îmi place să îmi vizualizez viața, cariera, relațiile cu cei din jur pentru a mă pune în starea de a le realiza, de a găsi soluții imPOSIBILE.
Din experiența mea îți pot spune că este dificil, mai ales când ai fost obișnuit toată viața să alegi lucrurile familiare și călduțe, să-ți transformi perspectiva și să riști să ieși din zona de confort. Este greu, dar nu imposibil.
Îți ofer mai jos câteva principii pe care le-am folosit eu de-a lungul timpului pentru a-mi “convinge” mintea să aleagă drumul nebătătorit.
-
Oferă ca să Primești
Ca să primești este nevoie să oferi. Te încurajez să oferi, să dai mai mult de la tine și vei primi înzecit, mai repede decât te aștepți. Oferă-ți ție mai întâi mai mult timp, atenție, prezență și poți oferi atât de plăcut și celor din jur. Noi oferim din ceea ce suntem și ceea ce avem.
Oferă-ți cu 1% mai mult din ceea ce te face să te simți împlinită în fiecare zi și vei aduce schimbarea alături de tine. Înseamnă să-ți oferi ceva în plus zilnic, înseamnă să te surprinzi pe tine și pe cei din jurul tău, înseamnă să evoluezi.
-
Extinde Zona de Confort
Pasul în afara zonei de confort este dificil și este normal să fie așa. Nimeni nu-și dorește să trăiască incertitudine, necunoscut. De aceea, primul pas pentru a ieși din zona de confort este să îți extinzi zona de confort.
În această etapă, lucrurile au nevoie să meargă natural, nu pune prea multă presiune pe tine. Poți începe prin a te duce treptat spre noi provocări, noi experiențe. Odată ce vei reuși să faci acest pas, vei deschide ușa spre oportunități profesionale și personale extraordinare.
Începe cu pași mici spre noi acțiuni. Cum ar fi să mergi prima dată singură să vizionezi un film sau să savurezi o cafea doar tu, să mergi singură într-o călătorie. Poți alege acțiuni pe care le faci pentru prima dată pentru tine și, cu siguranță, îți va plăcea experiența, timpul oferit doar ție.
Dacă alegi să rămâi în zona ta de confort nu vei afla care este adevăratul tău potențial și nu îți vei descoperi abilitățile ascunse sau mai puțin șlefuite. Adevăratele reușite vin atunci când îți dai voie să te aventurezi măcar puțin în afara zonei tale de confort.
-
Cum te simți când îți este frică?
Când a fost ultima dată când te-ai simțit inconfortabil? Ce ai simțit mai exact? Unde în corp ai simțit frica (în piept, în stomac etc.)? Atunci când știi cum se manifestă disconfortul în corpul tău, îți este mai ușor să-ți dai seama când ești în afara zonei de confort și îți va permite să te pui conștient în situații inconfortabile puțin câte puțin, oferindu-ți timp și spațiu să te deschizi din ce în ce mai mult.
-
Amintește-ți de cele mai mari împliniri ale tale
La baza unui succes important stă o doză de curaj. Să faci un pas în lateral și să-ți privești propria frică nu este ușor, dar când îți recunoști emoția ești mai mult decât ea și te ajută să vezi unde ești capabil. Când ești blocată în zona de confort, familiaritatea îți este de fapt un fals prieten – un prieten pe care te bazezi, dar care nu îți permite să îți atingi potențialul. Atunci când te uiti la succesele avute și de care te-ai bucurat de-a lungul timpului, te încurajez să îți amintești că toate au la bază faptul că ai avut curaj să riști.
-
Identifică motivul
Este foarte dificil să ieși din zona de confort dacă nu ai un motiv serios să faci acest pas. Oferă-ți timp să te gândești cum ar fi să faci acest pas, ce ar însemna asta pentru dezvoltarea ta și unde te-ar putea conduce. Ce ai obține riscând? Dacă vizualizezi, îți construiești treptat curajul și inspirația pentru a depăși zona de confort.
Te încurajez să îți faci un obicei din a încerca mereu ceva nou. Orice. Doar așa poți învinge frica, eșecul, necunoscutul.
Îți las un video unde poți explora perspective noi despre Arta de a Eșua pentru a îmbrățișa curajul și a-ți extinde zona de confort.
Pentru a-ți extinde mai ușor zona de confort transformă într-un obicei acest aspect. Cum ar fi că în fiecare trimestru să îți dezvolți o nouă abilitate care contribuie la dezvoltare ta, fie în plan personal, fie în plan profesional.
Visezi?
Cât de mult îți permiți să visezi?
A visa este esențial pentru că doar așa ne conturăm lumea în care ne dorim să trăim, produsul sau serviciul pe care vrem să-l realizăm, afacerea pe care să o consolidăm și chiar orice mic aspect.
Doar visând ne creionăm gânduri despre ceea ce ne dorim, iar aceste gânduri se transformă în realitate, cu puțină acțiune. Când avem o direcție clară lucrurile către care ne îndreptăm, se îndreaptă la rândul lor către noi.
Fiecare vis pentru fi transformat în realitate presupune un plan. Si pentru a fi ușor realizabil, acesta are nevoie să fie împarțit în pași mai mici.
Să visezi
Totul pleacă de la o idee în mintea noastră și se cuibărește în inimă. Când ambele se pun de acord, nu mai ai pace. Vizualizezi la scară largă, îți imaginezi cum te-ai simți obținând ceea ce ți-ai propus și îți oferi libertatea de a visa. Un vis care te poartă pe un drum dorit de tine.
Acum 7 ani, când lucram cu un mentor, am realizat un exercițiu aparent simplu care mi-a devenit stil de viață acum și anume să vizualizez cum îmi doresc să arate viața mea în următorii ani, atât la nivel personal, profesional, social, familial.
De mică visam și mă hrăneam cu această energie oferită prin starea de visare, dar acum am prins determinarea necesară să transform în realitate orice vis al meu. Mic sau mare.
În acel exercițiu am descris casa unde îmi doream să trăiesc împreună cu familia mea – o casă spațioasă, cu ferestre mari să ne bucurăm de lumina de afară, cu grădina noastră. Am descris în cel mai mic detaliu acest vis al meu și am vizualizat cum arată casa noastră. În acea perioadă tocmai ne mutasem într-un nou apartament, de aproximativ 1,5 ani și totuși visam arzător la casa noastră.
Atunci când îți dorești totul este mai ușor, știi ce vrei și nu amâni oportunitățile. Plimbându-mă împreună cu soțul meu într-un cartier de case, am zărit casa unde ne doream să trăim, nu doar să locuim.
Totul a decurs atât de rapid, încât am vândut apartamentul, ne-am mutat în casa noastră și în 2 luni a început pandemia. Poate părea noroc, dar a fost multă acțiune și fructificarea oportunităților rapid.
Astfel de exerciții de vizualizare am avut și în plan profesional, când am primit neașteptat oportunitatea să preiau țările România, Ungaria și Serbia pentru școala de coaching din Marea Britanie. Nici aici nu a fost noroc, ci a fost visul pus într-un plan de acțiune.
După mulți ani în care m-am pregătit să urmez o carieră în coaching, mi-am dorit să am o contribuție mult mai mare și să ofer această oportunitatea tuturor în Republica Moldova și am devenit Partener Oficial Noble Manhattan Coaching pentru Republica Moldova.
Prin această deschidere și curiozitate a mea de a mă descoperi mereu și de a-mi antrena toate abilitățile, am atras noi oportunități. Când colega mea din România mi-a propus să preiau cele trei țări, am acționat imediat. În iunie 2020 coordonam deja cele patru țări și inspiram oamenii să cunoască puterea coachingului – a cunoașterii de sine, pentru a îndrăzni să-și ducă și ei visul la îndeplinire.
Acum, în toate ariile vieții vizualizez cum îmi doresc să arate acea parte din viața mea și pictez în culorile preferate, cu determinare, fiecare pas, indiferent cât de dificil ar fi.
Crede în visul tău
Cu cât este mai mare visul tău, cu atât te vei gândi doar la obstacolele care îți vor apărea în drum. Iar acest lucru nu este rău, pentru că va fi motorul care te va propulsa și care îți va aduce sens. Dar esențial este să nu lași greutățile să te îndepărteze de visul tău.
Vorbește despre visul tău
Îți spun două motive pentru care ar fi extraordinar să povestești despre visul tău. Unul ar fi că așa îl ții în viață și nu știi de unde poți primi ajutor în cele mai neașteptate sau dificile momente. Al doilea este unul și mai puternic, te ține responsabil și loial.
Planifică ceea ce îți dorești
Fiecare proiect, fie ca este o casă, un eveniment sau un obiectiv în carieră presupune planificare. Stabilești o strategie, un plan de realizare și identifici toate resursele de care dispui în acel moment. Oricât de mare, ambițios este visul tău, dacă îl spargi în pași mici, îți va fi mult mai ușor să îl realizezi. Pas cu pas.
Ideile vor veni pe masură ce aprofundezi planul. Scopul este să îți stabilești obiectivele și să alegi cele mai bune soluții pe care să le pui în practică.
Lucrează la visul tău
Dacă lucrezi zi de zi la visul tău, va veni o zi în care acesta este realizat. Vor fi victorii pe drum și eșecuri de unde este nevoie să extragi lecții de viață și să mergi mai departe cu și mai multă determinare. Cu cât te ridici mai repede și mergi înainte cu atât ești mai aproape de rezultat. Ai încredere în tine! Tu ești prima persoană care trebuie să aibă încredere în tine și în visul tău. Tu ești promotorul visului tău.
Savurează micile reușite
Bucură-te de fiecare mică reușită în drumul spre visul tău. Savurează fiecare pas realizat cu bine și bucură-te și mai mult de fiecare eșec pentru că acolo se ascunde o lecție de viață, fie un blocaj al tău și ai oportunitatea de a-l rezolva mai rapid. Bucură-te de contextul pe care l-ai creat ca să evoluezi. Este cel mai important.
Întreabă-te, Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă fac asta?
Apoi, Dar cel mai bun?
Ambele întrebări te ajută să îți analizezi frica și disconfortul și apoi să te folosești de energia scenariului pozitiv pentru a acționa.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum să ieși din zona de confort pentru a putea face lucrurile la care doar visezi, te aștept alături de mine la cea de-a treia sesiune de Mastermind, pe care le organizez gratuit, în fiecare lună pentru voi. ❤️
Te poți înscrie aici la Mastermindul Cum să ieși din zona de confort și să-ți permiți să visezi? din data de 18 Aprilie, de la ora 18:30.
Aștept cu nerăbdare să transformăm visele în realitate,
Larisa Cepoi
Life & Business Coach