larisa cepoi

 

Încrederea în sine a copilului oglinda părintelui

 

Cu pași rapizi de apropie 1 Iunie, Ziua Copilului pe care o sărbătorim toți părinții alături de cei mici. Dar eu cred ca sărbătorim și copilul din noi care nu a uitat să se bucure fără motiv și să trăiască cu energie în fiecare zi. 

 

Când am pus gândurile pe blog despre Încrederea în sine, am promis că voi aborda și cum consolidăm încrederea în sine a copilului. Îmi place să spun că încrederea în sine a părintelui se reflectă în încrederea în sine a copilului, este o oglindă, uneori cu efecte mult mai intense. 

 

Astfel că acțiunile părintelui sunt un sol fertil pentru dezvoltarea copilului, iar nivelul de conștientizare al părintelui asupra propriilor acțiuni determină cum va evolua copilul în adult. 

 

Lipsa de încredere în sine este una dintre principalele motive pentru care oamenii se complac într-o relație de cuplu nesatisfăcătoare sau chiar toxică, într-un job unde nu se simt apreciați sau în orice alt context al vieții. Încrederea în sine se construiește, se dezvoltă în copilărie și ne este de folos întreaga viață. Un copil cu încredere în el va deveni un adult responsabil, care-și cunoaște limitele, va construi relații sănătoase, își recunoaște talentele și calitățile. 

 

Cum un părinte îi vorbește copilului său va deveni modelul copilului cu privire la felul în care își va vorbi el însuși mai târziu.

 

 

Vocea părintelui devine vocea interioară a copilului

 

Este important ca noi ca părinți să ne ajutăm copilul în a-și construi o bază solidă cu privire la propria persoană. În primii ani de viață, lumea copilului se învârte în jurul nostru. Pe lângă că acesta va căuta în permanență validarea din partea noastră și se va raporta constant la reacțiile noastre cu privire la propriile acțiuni, copilul va crede în tot ce vine din partea noastră. 

 

Iar congruența dintre ce spunem și ce facem este esențială. De pildă, dacă îi spunem copilului că are încredere în el, dar prin acțiunile noastre, îi limităm explorarea, mesajele primite de copil vor deveni contradictorii, motiv pentru care copilul nu se va mai simți în siguranță să acționeze.

 

Un copil care are încredere în forțele proprii este un copil descurcăreț în majoritatea situațiilor. Prezintă un nivel crescut de autoeficacitate. Acesta își antrenează mereu gândirea în a găsi soluții la situațiile cu care se confruntă, este mai ambițios și duce, de cele mai multe ori, sarcinile la bun sfârșit.

 

Pe de altă parte, nu se simte mai puțin încrezător sau exagerat de frustrat când lucrurile nu îi ies. Are o mai mare deschidere către comunicare, în sensul în care poate cere cu ușurință ajutor atunci când chiar are nevoie, spre deosebire de copiii cu mai puțină încredere în forțele proprii, care se vor teme să ne ceară ajutor, pentru a nu ne dezamăgi.

 

Un copil care are încredere în sine creează cu mai multă ușurință relații cu cei din jur și mai târziu, spre adolescență, acesta va fi mai apropiat de noi ca părinți decât adolescenții care nu au fost învățați cum să aibă încredere în ei.

Pentru un copil încrederea în sine este vitală și îi definește traseul ca adult. 

Îmi doresc să îți las gânduri, idei și recomandări prin acest articol despre cum poți tu ca părinte să fii conștient de tine și să înțelegi 360 impactul pe care îl ai asupra copilului tău. Cheia este la tine.

 

Patricia si Damian

 

 

Îți ofer un exercițiu pentru tine pentru a-l aplica în interacțiunea cu copilul tău.

 

Cât de mult ești prezent în viața copiilor?

Compatibilitatea carierei cu viața de familie este fragilă și de multe ori avem gânduri despre ce prioritate este bine să avem – carieră sau familie, gânduri despre cum să ne conectăm ca și părinți mai ușor cu copiii noștri, despre cum să creăm o relație armonioasă părinte – copil astfel încât aceasta să se dezvolte armonios.

 

Încurajează o legătură plină de bucurie și iubire între tine și copilul tău prin ascultare profundă, întrebări puternice și povestiri inspirate

Încurajează-l să-și exprime emoțiile, astfel vei învăța cum să fii un părinte care ascultă activ și vei înțelege profund ceea ce simte copilul.

 

Întreabă-l ce părere are! Părerea lui contează.

Foarte puțini părinți își întreabă copilul ce părere are, unii dintre părinți nici nu consideră că acest lucru i-ar ajuta. Lucrurile mărunte rămân memorabile și prețioase în viața unui copil, susțin creșterea nivelului de încredere în sine și ne ajută să ne stabilim relații sănătoase cu copiii nostri.

 

Asta înseamnă a-i arăta unui copil că este important, respectat, valorizat și văzut. În acest fel, încrederea lui în sine va crește.

Acest exercițiu, atât de simplu, are un impact foarte mare în satisfacerea celor 3 nevoi de bază (conectare, competență și control) și în creșterea încrederii în sine.

 

Poți începe cu aceste întrebări deschise:

 

  1. Ce părere ai despre?
  2. Ce ar alege el/ea?
  3. Cum vede el/ea lucrurile acestea?
  4. Cum ar decide în asemenea situații?

 

Te aștept să-mi spui ce anume s-a îmbunătățit în relația voastră și ce impact aduce în întreaga ta viață.

 

 

Mai jos îți ofer câteva principii pe care le aplic și eu în relația cu cei doi copii ai mei.

 

 

 

 

 

 

 

Un articol pe care l-am scris și îți recomand să-l savurezi este Cum să fii un Părinte Coach. Noi ca părinți suntem coach pentru copiii noștri.

Pentru mine relația cu copiii mei m-a dezvoltat fantastic de mult, mi-a antrenat la maximum toate abilitățile. 

 

Dacă îți dorești să explorezi mai mult și să îți antrenezi acest mușchi lasă-mi un mesaj și revin către tine imediat. 

Fii un Părinte Conștient și vei crește un copil cu Încredere în Sine uimitoare!

 

 

Cu inspirație,

Larisa Cepoi

Life & Business Coach

Larisa Cepoi