Cum ne înțelegem nevoile prin emoțiile pe care le trăim?

 

 

 

Larisa Cepoi

 

Cum ne înțelegem nevoile prin emoțiile pe care le trăim?

 

Te-ai gândit că în spatele unei emoții se ascunde o nevoie, care este sau nu împlinită? 

Te încurajez să îți notezi pe agendă ce emoții ai trăit astăzi și să le explorezi până descoperi ce nevoie ar putea sta ascunsă în spatele lor. Notează ce gânduri îți trec prin minte acum și revino asupra exercițiului după ce lecturezi întregul articol. 

 

În fiecare zi ne trec pragul zeci de emoții, pe unele ne dorim să le păstrăm o veșnicie, pe altele le respingem, le negăm ca și cum nu ar fi acolo sau le asociem semnificații negative. 

 

Însă, emoțiile doar sunt. Sunt neutre. Noi le atribuim semnificații în funcție de perspectivele noastre. Fiecare emoție ne pictează viața în paleta de culori pe care noi o alegem. Emoţiile aduc multă culoare fiecărui moment şi ar fi greu să ne imaginăm cum ar decurge viaţa noastră în absenţa lor. Sunt o parte a noastră extrem de importantă care ne ghidează inclusiv în deciziile mărețe, uneori fără să fim conștiente.

 

Fiecare situaţie prin care trecem produce aşteptări despre cum ne vom simţi, emoțiile apărând în urma acestor judecăţi. 

 

Să luăm un simplu exemplu. 

Ai o întâlnire cu o prietenă şi te sună să îți spună că totul se anulează pentru că se simte obosită. După ce finalizați convorbirea începi să te gândești la discuție și la tonul vocii, precum și la faptul că prietena ta are un job foarte solicitant, dar tu aveai nevoie de acea ieşire şi decizi că ar fi fost bine ca prietena ta să facă un efort. 

Te frustrează că nu ai un plan în acea seară şi te simţi tristă și furioasă. Răspunsul emoțional este faptul că te simți tristă şi furioasă, iar acest răspuns apare ca urmare a ceea ce îți spui tu despre situație, ce interpretare îi oferi. O interpretare diferită te-ar determina cel mai probabil să te simți diferit, și te-ar determina să acționezi diferit, să ieși cu altcineva sau să petreci o seară liniştită. 

Astfel, interpretările pe care le oferim unor situații vorbesc despre modul în care ne percepem pe noi înșine și modul în care facem față stresului. 

Situații similare întâlnim și la locul de muncă, cât și în familie, iar înțelegerea emoțiilor ne aduce relații armonioase și o viață cu sens. 

 

Cu cât înțelegem mai profund structura emoțiilor cu atât ne va fi mai ușor să folosim partea constructivă în dezvoltarea noastră. 

 

 

Evoluția stării emoționale 

 

Când suntem față în față cu o emoție, când o simțim energică, cu toții trecem prin aceste trei etape, mai conștient sau nu. Aceste trei etape le putem denumi managementul stării noastre emoționale.

 

1.Conștientizarea propriilor emoții pe măsură ce le simțim. Ne oferă o claritate emoțională ce ne aduce stăpânire de sine, autonomie și o abordare pozitivă a fiecărei situații. Când suntem conștiente de ceea ce simțim, putem privi aceeași situație din mai multe perspective, cu empatie și înțelegem mai profund ce trăim.

2. Închiderea în noi este o capcană care ne produce pe termen mediu sau lung un disconfort mult mai mare, multe dintre noi ne simțim copleșite de emoții pe care nu reușim să ni le explicăm, să le înțelem, să le acceptăm. Exprimarea emoțiile este soluția sănătoasă și ne putem schimba ritmul emoțiilor, chiar prin schimbarea poziției fizice în care suntem/ o plimbare/ o activitate relaxantă. 

3. Acceptarea și înțelegerea emoțiilor apare atunci când suntem conștiente de ceea ce simțim, privim situația dintr-un unghi diferit, identificăm ce nevoie sunt ascunse care ne determină să simțim acea emoție și găsim puterea de a acționa constructiv pentru noi și pentru cei din jurul nostru. 

 

Când acceptăm și înțelegem emoțiile, următorul pas este să acționăm constructiv, să începem o schimbare în a privi situația, în a ne trăi viața cu vitalitate.

În ce etapă te-ai regăsit cel mai mult, de-a lungul timpului? Indiferent de locul unde te-ai aflat, acum este un nou început, iar fiecare început presupune a îmbrățișa schimbarea spre a evolua și a acționa constructiv pentru propriul nostru vis.

Când avem sănătate emoțională, fructificăm la maxim orice ni se întâmplă, chiar și în cea mai neagră situație putem extrage învățături care ne conduc spre evoluție. Totul depinde de curajul de a mai privi din nou și din nou situația, de a explora fiecare colț și de a extrage energia să acționăm constructiv.

 

Iată cele mai importante caracteristici ale oamenilor care au grijă de sănătatea lor emoțională: 

  • își recunosc emoțiile
  • își pot gestiona constructiv emoțiile
  • pot să fie multumiți pentru ceea ce realizează în plan profesional sau personal
  • pot face față stresului
  • se pot echilibra mai repede și mai bine după o perioadă de stres
  • își cunosc scopul în viață.
  • au capacitatea de a învăța lucruri noi
  • pot să se adapteze diverselor situații
  • au încredere în ei

 

 

Cum ne înțelegem emoțiile?

 

Primul și cel mai important pas este să ne conectăm la ceea ce simțim și să ne permitem să avem emoții. Să renunțăm la etichetele precum „pozitive – negative”, „bune – rele” și să acceptăm viața noastră interioară așa cum este. Uneori extragem învățături, iar alteori ne vom asalta cu entuziasm. Toată această gamă de emoții ne învață ceva despre noi și despre nevoile noastre.

 

1.Observă reacțiile pe care le ai. Te grăbești să judeci oamenii, înainte de a avea la dispoziție toate informațiile despre ei? Obișnuiești să îi încadrezi în stereotipuri? Privește-ți reacțiile cu sinceritate și exersează jocul de rol – pune-te în locul celor pe care îi judeci. Astfel vei deveni mai deschis și vei reuși să accepți perspectivele și nevoile celor din jurul tău.

2. Analizează mediul în care lucrezi. Cum relaționezi cu colegii de la birou? Mediul de la locul de muncă îți provoacă limitele sau te simți în ritmul tău? Simți că ai nevoie de o reinventare? Ce stare îți creează acest gând?

3. Autoevaluează fiecare parte a ta. Identifică unde strălucești și unde este nevoie să slefuiești, recunoaște-ți limitele și găsește acele capitole din viața ta pe care le poți îmbunătăți. Lasă loc curajului să te uiți la tine cu onestitate și folosește instrumentele pe care le ai aproape – un jurnal, o oră de coaching pentru cunoașterea aprofundată, meditație, self-coaching. 

4. Analizează cum acționezi în situații stresante. Te supără un deadline depășit sau un obstacol neprevăzut? Obișnuiești să distribui vina către ceilalți, pentru a-ți direcționa și frustrările în aceeași direcție? Sau ai abilitatea de a-i calma pe cei din jurul tău în situații presante și să le arăți partea constructivă a lucrurilor?

5. Analizează modul în care acțiunile tale îi pot afecta pe alții, înainte de a le săvârși. Dacă o decizie a ta va avea impact asupra altor vieți, pune-te în locul lor. Cum te-ai simți? Ai vrea să ai parte de acea experiență? Dacă decizia este una inevitabilă, cum ai putea reduce impactul ei nefavorabil? 

 

Te încurajez să realizezi exercițiul de mai sus de fiecare dată când îți dorești să cartografiezi starea emoțională și modul în care acționezi simțind acea emoție. Astfel devi conștientă de acea emoție, o poți înțelege și descoperi ce se ascunde în spatele ei.

 

Îți las aici un ghid prin care poți monitoriza ceea ce simți în fiecare zi, astfel încât să devii conștientă acțiunile pe care le realizezi și să le poți transforma în direcția dorită de tine.

Te încurajez să revii la începutul articolului și să-ți adresezi din nou acele întrebări, iar răspunsurile să le notezi urmând structura de mai jos pentru a obține claritate. Exersează acest exercițiu de mai multe ori, până devine un obicei de a analiza modul în care acționezi.

 

EmPowerWomenr_larisacepoi

 

 

Cum te pot ghida să îți înțelegi și accepți emoțiile? 

 

Când te cunoști cu adevărat, înțelegerea emoțiilor și acceptarea lor devine foarte accesibilă, iar această cunoaștere de sine presupune un proces prin care îți explorezi valorile personale, credințele, tiparele mentale care sunt ancorate, cât și obiectivele pe care le ai pentru că acestea te conduc spre a trăi împlinită. Când îți definești valorile fundamentale, construiești un punct de plecare pentru acțiunile zilnice și o cale liberă pentru deciziile importante. 

 

Aceste valori devin temelia vieții tale. Cunoscându-te în profunzime, îți vei defini mai clar prioritățile și vei cunoaște ce îți dorești de la viață. Clarificându-ți aceste lucruri, îți va fi mai ușor să cultivi și să spui Da anumitor aspecte din viața ta și Nu altora.

 

Pentru a veni în sprijinul tău și al tuturor femeilor să își descopere curajul și pasiunea de a trăi împlinite, am creat programul EmPower Women, un program de coaching dedicat tuturor femeilor care doresc să îmbrățișeze schimbările cu blândețe și să își îndeplinească fiecare obiectiv pe care îl au, cunoscându-se la un nivel profund. 

 

Fiind alături de multe femei prin ședințele individuale de coaching, cât și din programe de training & mentorat, am observat nevoia femeilor și am știut că pot aduce o mare schimbare prin programul de coaching EmPower Women, astfel încât fiecare femeie să descopere cum poate prelua controlul asupra propriei vieți și a trăi din plin viața pe care și-o dorește.

 

EmPower Women este programul de coaching care îmbină sesiunile individuale de coaching cu mastermindul de grup, pentru a se plia pe fiecare obiectiv al tău, indiferent de sfera acestuia, astfel încât chiar dacă îți dorești o schimbare în plan personal (redescoperirea ta, relația de cuplu, relația cu familia, relația cu copiii, relația ta cu cei din jur) sau în carieră (descoperirea abilităților, gestionarea echipei, relația cu managerul tău, relația cu partenerii, performanța și inovația în afacere) obiectivul tău să fie îndeplinit.

 

Te invit să explorezi programul EmPower Women aici și să descarci Ebook-ul EmPower Women prin care îți ofer instrumente practice pentru a înțelege și conștientiza ceea ce îți dorești în plan personal, în carieră și în viața de familie.

 

Te aștept să îmi transmiți ce impact au avut exercițiile din Ebook asupra ta și să începem călătoria îndeplinirii obiectivelor tale în cadrul programului EmPower Women.

 

Cu inspirație,

Larisa Cepoi

Mindset Coach for Life & Business

Larisa Cepoi