Cum ne restabilim echilibrul emoțional în situații de criză?

Echilibrul emoțional

 

Cum ne restabilim echilibrul emoțional în situații de criză?

 

Cum te simți? ❤️

De aproape o săptămână a devenit o întrebare pe care o adresez tot mai des celor cu care interacționez pentru a-i sprijini să se echilibreze emoțional. În acest an, începutul primăverii este încărcat cu multe emoții apăsătoare și cu toții traversăm perioadele de incertitudine, dar este important să ne gestionăm corect emoțiile, astfel încât să ne păstrăm echilibrul emoțional.

Am primit multe mesaje de la voi despre cum văd eu situația actuală din perspectiva de Coach – Mamă – Soție și ce recomandări vă pot oferi pentru a depăși mai ușor această situație. Să fiu alături de voi toți, am scris acest articol în care regăsești îndrumări practice pentru a gestiona corect propriile emoții și a te simți echilibrat emoțional. Pur antrenament pentru sănătatea noastră emoțională.

 

Este firesc să trecem prin multe stări, cât mai diverse – să fim anxioși, speriați, panicați, triști, revoltați sau chiar deprimați, chiar neputincioși. În încercarea de a face față acestor realități copleșitoare și emoțiilor care le însoțesc, suntem tentați să ne informăm prea mult, căutând o fărâmă de informație care să ne liniștească sau să ne dea o soluție, să criticăm și să acuzăm sau să ne blocăm, fără să ne mai concentrăm pe lucrurile obișnuite ale vieții.

Emoțiile cer validare. Ele fac parte din noi. Le simțim și le lăsăm să plece, nu ne ținem agățate de ele. Le dăm voie să plece, vor veni altele, și la fel, le dăm voie să plece. Mintea noastră are o capacitate extraordinară de a mânca tot felul de gânduri și noutăți în această perioadă, de aceea te îndemn să fii atent cu ce o hrănești, pentru că din bucățica noastră îi alimentăm și pe cei din jurul nostru.

Însă nu uita, evenimentele care se petrec în viaţa noastră sunt neutre! Felul în care suntem pregătiţi să le facem faţă le transformă în experienţe din care ieşim mai puternici sau rămânem în rolul de victimă.

Rolul nostru acum este să fim echilibrați cu noi înșine, ca să îi putem ajuta și pe cei din jurul nostru. Putem oferi doar dacă noi suntem bine!

 

În această perioadă eu am aplicat 3 principii pentru sănătatea emoțională și te incurajez să reflectezi la ele câteva momente. Și să te ghidezi după ele. Te vei simți extraordinar!

  • Mă concentrez doar pe ceea ce este în controlul meu. Modul cum reacționăm la ceea ce se întâmplă în jur este responsabilitatea noastră, iar eu am ales să îmi hrănesc mintea și sufletul doar cu energie bună.

 

  • Doar modelând propria minte ne creăm echilibrul emoţional, resursă esenţială pentru a depăşi cu bine acest moment şi a ne învăţa lecţiile. Cu cât ne axăm mai mult pe momentul prezent, sentimentul că suntem în controlul vieţii noastre este mai bine simţit şi atunci anxietatea şi neliniştea sunt ţinute la distanţă.

 

  • Continui să îmi planific și organizez fiecare zi cu scopul în minte. Acest aspect ne ajută să avem o perspectivă pe o perioadă mai lungă și să vedem motivația mai ușor, în vremuri apăsătoare și ne oprește mintea de a se suprainforma despre situația actuală. Îmi îndrept atenția către proiectele personale și profesionale care îmi aduc sens și mă hrănesc emoțional.

 

 

Îți ofer mai jos câteva îndrumări pentru a restabili echilibrul emoțional.

 

1. Comunică cu oamenii apropiați. Avem nevoie unii de ceilalți. Conectarea cu oamenii apropiați ne ajută să ne echilibrăm emoțional și să facem față mai bine realității.

2. Mișcarea/sportul te ajută să exprimi emoțiile.

3. Odihna are un rol important în restabilirea echilibrului emoțional.

4. Dăruiește și sprijină-i pe cei are au nevoie pentru că aceste acțiuni ne aduc împlinire sufletească puternică.

5. Solicită sprijin specializat și discută despre ceea ce simți, împărtășește și identifică soluții. Un Coach te ghidează să îți recunoști emoțiile și să depăsești situațiile de blocaj emoțional, care își lasă amprenta asupra activităților tale.

 

Sănătatea emoționala

 

În această perioadă, important pentru mine a fost să contribui și să ajut comunitatea mea cu tot ceea ce am mai bun de oferit. Am oferit ședințe de coaching gratuite celor care au mare nevoie și am primit alături de noi familii de refugiați din Ucraina, unde am văzut în ochii lor mulțumirea și bucuria adevărată că au fost primiți cu căldură într-o țară nouă.

Îți las un video despre empatie pe care să îl asculți cu plăcere. Empatia este cea care ne-a mobilizat atât de mult.

Pentru tine ce este important acum?

 

Războiul din Ucraina ne arată încă o dată cât de legați suntem unii de ceilalți, că totul este interconectat. Ai grijă de sănătatea ta emoțională și dacă ai nevoie de sprijin sunt aici pentru tine. ❤️

 

 

Gânduri minunate,

Larisa Cepoi

Life & Business Coach

Larisa Cepoi