Încrederea în sine, ingredientul esențial pentru orice realizare 

 

Încrederea în Sine

 

 

Încrederea în Sine, ingredientul esențial pentru orice realizare 

 

Astăzi îți ofer câteva gânduri pe care le-am adunat din sesiunile de coaching individual, despre încrederea în sine. Gânduri care să te inspire să îți construiești încrederea în sine, pentru că este ingredientul care stă la baza oricărei reușite. 

Elementul comun din majoritatea sesiunilor mele de coaching este Încrederea în Sine. Mulți oameni își doresc o schimbare pozitivă în viețile lor, dar adesea apar blocaje și temeri că nu suntem suficienți de buni, că nu avem resursele necesare sau alte bariere pe care ni le impunem singuri. Aceste gânduri sunt o alertă pentru nivelul încrederii în sine. Te încurajez să le elimini și să ai încredere în tine! 

Cu siguranță ai auzit de foarte multe ori de faptul că relațiile cu cei din jur sunt foarte importante pentru a avea o viață împlinită. Dar cea mai importantă relație este cea cu tine însuți. Pentru a avea o viață împlinită pe toate planurile este esențial să ai o relație extraordinară cu tine, să te iubești necondiționat și să ai încredere în propriile forțe. 

 

 

Încrederea în sine. Cum ne ajută o încredere în sine puternică? 

O încredere de sine ridicată ne ajută să ne onorăm dorințele, valorile și nevoile, ne oferă energia să căutam forme adecvate pentru a le putea exprima în realitate. Opusul încrederii în sine este timiditatea de a acționa, iar din timiditate apar diverse temeri, care ne blochează încrederea în sine. 

 

Primul pas pentru a ajunge să avem încredere în forțele proprii și să ne realizăm visele este acela de a ne cunoaște foarte bine pe noi înșine. Doar cunoscând-ne foarte bine îi putem descoperi și pe cei din jurul nostru, pe oamenii cu care interacționăm în viața personală și profesională. Când ai ajuns să te cunoști foarte bine vei putea comunica mult mai eficient și mai profund, iar interacțiunea cu oamenii din viața ta se va schimba spectaculos.  

Cu toții dispunem de anumite abilități și calități, care puse în valoare pot să ne conducă spre ceea ce ne-am propus. 

 

Încrederea în sine oferă tot ce avem nevoie pentru a ne materializa planurile și dorințele. Cei cu o mare încredere în sine sunt conștienți că realitatea lor este doar aceea pe care ei și-o construiesc și că orice provocare pe care ar întâmpina-o este doar oportunitatea unui nou început. 

 

“O încredere în sine solidă nu are nevoie de nimic din exterior – este un sentiment că meriți, indiferent de realizările tale. Încrederea în sine este calitatea respectului de sine, care se manifestă în viață prin comportamente și emoții. Cultivarea încrederii în sine presupune să te împrietenești cu tine însuți, indiferent de rezultatele exterioare sau de părerile celorlalți”. 

 

Încrederea în sine nu este înnăscută, ea se dobândește și se dezvoltă de-a lungul vieții noastre. Atunci când lipsește, apar suferințe interioare cu consecințe asupra vieții, precum frica de a întreprinde ceva, anxietatea, insatisfacția. Este esențial să identificăm sursa lipsei de încredere și să deblocăm eventualele limitări care ne împiedică să ne descoperim în totalitate. 

 

Componentele încrederii în sine

 

Ce elemente compun încrederea în sine? 

 

  •  Autocunoașterea – Cunoașterea propriilor emoții, trăiri și ceea ce stă la baza acțiunilor noastre.
  • Respectul de sine – A te respecta pe tine însuți este la fel cum ai respecta persoana pe care o iubești cel mai mult. Înseamnă să investești timp, energie și atenție în grija pentru tine, pentru gândurile, emoțiile și trăirile tale.
  • Conștientizarea – Înseamnă să observi ce poți schimba cu adevărat la tine și ce anume nu poate fi schimbat și ar trebui mai degrabă acceptat. A deveni conștient de limitele și abilitățile tale înseamnă a fi realist, adică un om cu o imagine clară despre sine.
  • Valorile după care ne ghidăm viața – Valorile personale sunt reperele interioare în funcție de care afli cine ești și ce îți dorești. Aflând cine ești și ce îți dorești de la tine, de la viață și de la ceilalți, îți va fi mai ușor să iei deciziile potrivite, să faci alegeri în funcție de valorile tale.
  • Misiunea personală – Explorează scopul tău adresându-ți întrebarea – la ce sunt bun și mi-aș dori să-l ofer și celor din jurul meu?  

 

A avea o viziune pentru viața ta înseamnă a te respecta și a simți că aduci o contribuție esențială. 

 

 

Înțelegerea propriilor emoții 

Emoțiile joacă un rol important în consolidarea încrederii în sine. Punctul de start în creșterea încrederii în sine este înțelegea propriilor emoții. Adunăm multe emoții, fie pozitive, fie negative. Chiar și emoțiile negative sunt sănătoase uneori, dacă sunt gestionate eficient, pentru că ne ajută să ne dezvoltăm. Să ne acceptăm emoțiile și să fim atenți ce nevoie ne este lezată și ce ne dorim să fie diferit.  

 

Controlul emoțiilor negative începe cu acceptare și privirea lor (și a noastră) cu compasiune. Dacă observi că sentimentele negative împiedică îndeplinirea obiectivelor, poți învață să reglezi emoțiile. Meditația, yoga, respirația profundă sau o plimbare în aer liber sunt bune modalități de a transforma emoția negativă, de a exprima ceea ce simțim. Te încurajez ca atunci când simți o emoție negativă să faci mișcare câteva minute, pentru că mișcarea corpului aduce o nouă energie. Imediat te vei elibera de acea emoție. 

 

Emoțiile trebuie ascultate, acceptate și exprimate, dar nu reprimate. Fiecare emoție pe care o simțim are puterea de a ne influența, fie într-un mod pozitiv, fie într-unul negativ, în funcție de modul în care ne raportăm la realitate. Ceea ce depinde de noi este modul în care acționăm.  

Când simți o emoție definește-o. Clarificând foarte bine emoția, vei găsi modul propice de a acționa fructuos. 

  • Ce emoție este? 
  • Care este cauza acelei emoții?
  • De ce simți atât de puternic acea emoție?  

 

Referitor la emoțiile noastre este esențial de amintit de Legea Atracției Universale, enunțată de Isaac Newton, o lege a mecanicii clasice, care presupune Cine se aseamănă se adună sau Atragem ceea ce Oferim. Altfel spus gândurile și sentimentele noastre influențează evenimentele care au loc în jurul nostru. 

Tot ceea ce percepem noi este o reflectare a ceea ce este în interiorul nostru, lumea este oglinda noastră. Ca să înțelegem nivelul nostru de vibrație și să ne dăm seama cum stăm, este de ajuns să privim asupra relațiilor pe care le avem, asupra carierei noastre și asupra oricărui lucru din viața noastră.  

 

 

Încrederea în sine în relațiile cu ceilalți 

Încrederea în sine este un echilibru care se înrădăcinează în copilărie. Socializarea care apare la începutul vieții fiecăruia, în familie sau la școală, contribuie la construcția securității interioare. Sentimentul de a fi iubit, susținut, încurajat, alimentează încrederea în sine. Invers, devalorizarea sau supra valorizarea pot genera o lipsă a încrederii în sine. 

 

S-a demonstrat că stima și respectul pe care îl au părinții unul față de ce­lă­lalt sunt cel mai bun model pentru în­cre­derea în sine ulterioară a copilului.  

Curând pregătesc pentru părinți un articol despre cum dezvoltăm încrederea în sine a copilului. 

 Rămâi aproape. ❤️ 

 

 

Cum ne dezvoltăm încrederea în sine? 

Îți ofer mai jos câteva principii care te ghidează să îți consolidezi încrederea în sine.  

 

Identifica problema care stă la baza încrederii în sine scăzute – pentru a remedia o situație este nevoie să îi cunoști cauza. Analizează bine situația, fii sincer cu tine însuți și identifică problema care îți zdruncină încrederea în sine. Poate fi vorba despre o traumă din copilărie, despre un eveniment considerat a fi eșec în viața de adult sau despre o serie de responsabilități apărute dintr-o dată, cum ar fi avansarea în carieră,  obținerea unui nou job,  apariția unui copil.

 

Conștientizează și acceptă temerile – la baza lipsei de încredere în propria persoană nu stă un incident sau eveniment, ci fricile care au izbucnit odată cu acesta. Spre exemplu, nu îți este teamă de faptul că închei o relație prin intermediul unui divorț, ci este teama de singurătate. Conștientizează fricile și acceptă-le. Discută aceste frici ale tale cu un specialist. Un coach te ghidează să identifici adevăratele surse ale temerilor tale și să identifici soluții pentru a le depăși și rezolva.

 

Transformă gândurile – odată ce ai identificat temerile și gândurile negative, transformă-le în gânduri pozitive. Încurajează-te, iartă-te și concentrează-ți atenția pe aspectele pozitive. Oferă-ți blândețe și nu te critica.

 

Setează scopuri și bucură-te de fiecare progres – stabilirea unor scopuri mult prea înalte poate conduce către eșec și frustrare, dar nu uita că cel mai important este progresul. Setează scopuri, realizează progrese și bucură-te din plin – te vei simți mult mai motivat și determinat. Orice realizare, fie ea cât de mică, contribuie la sporirea stimei de sine. Înscrie-te la un curs și finalizează-l, realizează voluntariat, mergi la sală – important este să faci ceva pentru tine, ceva care să îți ofere putere în forțele proprii.

 

Practică terapia prin expunere – terapia prin expunerea constă în expunerea la anumiți factori care ne creează disconfort, pentru a ne dovedi că putem face față și pentru a elimina temerile. Dacă te temi de zborul cu avionul, realizează o plimbare cu avionul – chiar dacă te vei simți inconfortabil pe parcursul zborului, la aterizare încrederea în forțele tale va atinge cote uriașe. Cu cât te expui mai multor factori de acest fel, cu atât mai multă încredere vei avea în tine. 

 

 

Exerciții încredere în sine

 

 

Mă bucur că ai ajuns până aici să explorezi articolul.

Acum ți-am pregătit 3 exerciții practice pentru a vitaliza încrederea în sine: 

 

A. Enumeră ceea ce îți place și apreciezi la tine  

Este foarte important ca atunci când realizezi acest exercițiu să lași critica deoparte și să identifici tot ceea este cu adevărat extraordinar la tine. Poți menționa calități precum faptul că ești un prieten fidel, că ai răbdare, curaj, persistență sau chiar calificări pe care le-ați obținut sau calități fizice pe care știi că le ai (ochi frumoși, un păr frumos, un corp armonios sau orice alt aspect). Nu te critica când realizezi această listă. Oferă-ți blândețe. Meriți! 

 

  • Alocă câteva minute pentru ca să te gândești la tot ceea ce îți place la tine și la tot ceea ce apreciezi la tine.  
  • Care sunt lucrurile pe care le apreciezi la tine?  
  • Care sunt calitățile pe care le ai și pe care le apreciezi?  
  • Care sunt lucrurile bune pe care le știi despre tine?  

 

 

B. Amintește-ți momentele extraordinare din viața ta 

Gândește-te la toate momentele din viața ta când ai demonstrat că ești puternic mental și emoțional. 

  • Când și cum am dat dovadă de tărie de caracter în viață?  
  • Când și cum am dat dovadă de încredere în mine în viață?  
  • Ce lecții de viață ai învățat?  
  • Cum aș putea să folosesc aceste exemple pentru a-mi construi puterea interioară, încrederea și respectul de sine? 

 

 

C. Vizualizează acțiunea pe care vrei să o realizezi 

Începe să te concentrezi asupra a ceea ce vrei să se întâmple în viața ta. Cum anume consideri că s-ar putea asta întâmpla? Este important să vizualizezi posibilitatea că acel lucru pe care îl ai în minte să se întâmple. Este esențial să crezi că este posibil pentru că numai așa poți îndepărta temerile pe care le ai. Oferă o șansă visului tău să se împlinească! Gândește pozitiv! 

 

  • Cum crezi că se poate ajunge acolo unde ți-ai propus? 
  • Ce vei simți când vei fi acolo? 
  • Ce anume va fi schimbat? 
  • Îți place ceea ce vezi? 
  • Ce ar trebui să faci ca să ajungi acolo? 

 

 

Pentru creșterea încrederii în sine te încurajez să redirecționezi focusul către tine, să te cunoști foarte bine și să descoperi acel potențial care stă să fie descoperit. Scopurile ne scot din starea de pasivitate și ne conduc spre o viață dinamică, iar încrederea în sine este cea care conduce spre realizare scopul.  

 

Tu ești mereu în continuă transformare și asigură-te că hrănești evoluția cu încredere de sine! Te invit alături de mine într-o ședință de coaching  pentru o evoluție sănătoasă.  

 

 

Dacă îți place acest articol și consideri că poate încuraja și alte persoane să își consolideze încrederea în sine, m-aș bucura să îl distribui în social media sau să-mi lași opinia ta despre acest articol.  

 

Cu inspirație,

Larisa Cepoi

Life & Business Coach

Larisa Cepoi