Tu cum te reinventezi profesional?

 

 

 

Reinventare Profesională

 

Tu cum te reinventezi profesional?

 

Cum au fost ultimii doi ani, am văzut, am simțit cu toții și ne-am format un gust mai accentuat al schimbărilor care se regăsesc foarte mult în aria profesională, mai exact sub forma reinventării profesionale – fie de la angajat la antreprenor, fie de la o profesie la alta.  

Schimbările rapide care au apărut în viețile noastre – trecerea de la birou la munca de acasă, la situația de a coordona echipe de la distanță, de a menține productivitatea la același nivel, de a acumula noi cunoștințe în timp foarte scurt pentru desfășurarea întregii activității în online, în același timp gestionând și rolul de părinte, a condus la o presiune asupra noastră pe care o resimțim apăsătoare.  

Dar cum fiecare situație din viața noastră este influențată de modul în care o privim, acest declic a însemnat pentru multe persoane momentul reinventării, redescoperirii și restabilirii scopului pe care îl au. Schimbând perspectiva, vei modifica și felul în care te raportezi tu la situația respectivă și îți va fi mai ușor să te îndrepți în direcția dorită. 

În sesiunile individuale de coaching am întâlnit și cunoscut oameni frumoși care simțeau nevoia să aducă o schimbare la nivel profesional. Nevoia de schimbare vine, de obicei, dintr-un cumul de factori, fie ambiția puternică, dorința de a evolua mai mult, dorința de a dezvolta un anumit talent sau abilitate, dorința de a avea un venit mai mare.  Nevoile se pot schimba pe măsură ce sunt îndeplinite sau apar altele noi, dar ce rămâne este scopul care te motivează să acționezi.

La baza reinventării profesionale stă scopul, care este principala sursă de motivație și care aduce sens în viața fiecăruia dintre noi. 

Drumul reinventării profesionale este continuu, nu are un început și un sfârșit, este evoluția noastră pe parcursul vieții și are legătură cu cine suntem noi în acel moment. Dacă analizăm cuvântul REINVENTARE vedem că adăugăm lucruri noi la ceva existent care prinde o nouă formă.  

 

Reinventarea profesională pentru mine

Pentru mine reinventarea profesională a însemnat o rafinare a ceea ce eram, o dezvoltarea personală și profesională la un nivel superior, a fost un salt important pentru mine. Am învățat că trebuie să îndrăznești și să accepți proiecte despre care nu știi aproape nimic, având încredere în capacitatea ta de a construi. 

Reinventarea mea de la HR Manager către Life & Business Coach s-a produs treptat, adăugând ingrediente necesare în fiecare zi, structurat și cu pasiune pentru ceea ce deveneam. Toate experiențele acumulate din traiul în Irlanda și revenirea în Republica Moldova, au contribuit imens la motivația mea de a mă redescoperi. 

Așa am acceptat cu brațele deschise fiecare oportunitate, i-am deschis larg ușa să ajungă la mine și să îmi ofere ce are mai bun. Mi-am dorit și am îndrăznit să contribui la un nivel înalt în comunitatea din care fac parte, să pun o sămânță de îndrăzneală pentru fiecare om care își dorește dezvoltarea personală și profesională continuă, devenind Partener Oficial al școlii Noble Manhattan din Marea Britanie. Chiar școala unde m-am format! Mi-a oferit resurse extraordinare pe care le-am fructificat, pentru că îmi doresc să contribui la reinventarea întregii societăți. 

Pe drumul reinventării profesionale apar momente de învățare accelerată, care necesită adaptare din mers și ne vom adresa mereu întrebarea – care este următorul pas în acest proces continuu de reinventare? 

Un element esențial în procesul de reinventare profesională este imaginația noastră – este instrumentul care ne oferă posibilitatea să ne vizualizăm unde vrem să ajungem, astfel prindem mai mult curaj în a face următorul pas.  

 

Ce este reinventarea profesională? 

Un mod de a fi. Reinventarea profesională are ca fundament cine ești tu ca om. Dezvoltarea personală și profesională continuă ajută reinventarea să fie mereu prezentă în viața ta, să devină un mod de a privi viața, care devine fluidă și mult mai dinamică.   

Când devii adaptabil și flexibil, se fundamentează o bună pregătire mentală și emoțională pentru schimbările pe care nu le poți prevedea întotdeauna. 

Sigur că există și momente dificile, momente în care te simți dezorientat, dar dezvoltarea personală și profesională conduce la puterea de a reuși, este bumerangul care te întoarce mereu la motivația de bază. De ce fac ceea ce fac?  

Reinventarea profesională nu înseamnă doar schimbarea domeniului de activitate, a companiei, a orașului în care trăiești sau uneori a țării în care alegi să emigrezi. Reinventarea înseamnă transformarea minții și sufletului tău, pașii pe care îi faci către a fi o persoană mai bună. O persoană mai deschisă și mai dornică de a primi, de a accepta alte perspective și de a construi în mod constructiv cu cei din jur. 

 

Reinventare Profesională

 

 

Motivațiile care stau la baza reinventării profesionale 

Pe drumul reinventării profesionale este nevoie să fim atenți la ce ne dă energie și ce ne ia energia, astfel încât să nu fim descumpăniți.  

În aceste schimbări ce țin de reinventarea profesională uneori tragem după noi paradigme din societate, familie cum ar fi să avem o facultate terminată, să ajungem într-o corporație, să muncim mult pentru a avea succesul, pe care nici măcar nu știm dacă este al nostru, dacă ni-l dorim noi sau dacă este compatibil cu ceea ce suntem noi. 

Bifăm aceste aspecte impuse de factorii externi și după realizăm că ne lipsește sensul care ne duce mai departe și care ne bucură permanent. Când conștientizăm acest aspect, apare în noi dorința de a găsi motivația adevărată. O viață profesională fără sens este atunci când am pierdut busola, atunci când lucrăm pentru factorii din exteriorul nostru și nu mai găsim nimic motivant. 

Când ne dorim să lucrăm într-o anumită companie, pe un anumit proiect, alături de o anumită echipă sau să demarăm propriile noastre proiecte, această dorință nu ține de indicatorii de performanță, ci de sensul pe care îl au acestea pentru noi. 

 

Te încurajez să te oprești câteva minute la următoarele cuvinte pentru a identifica ce tip de motivație ai, fiind nucleul a tot ceea ce realizezi, astfel poți înțelege mai bine modul în care funcționezi. 

  • Motivație sănătoasă – care te duce către ceva, te motivează să tinzi către ceea ce îți dorești.
  • Motivație nesănătoasă – care te îndepărtează de ceva ce nu îți dorești, sunt lucrurile de care fugi. 

 

Când vrei să faci orice mică schimbare, reactivează-ți mereu această întrebare – De ce aleg să fac schimbarea? Este către ceva sau fug de ceva? 

Diferențele dintre cele două tipuri de motivație sunt mari, chiar dacă nu ne țin pe loc. În cazul motivației de a evita ceva anume, de a te îndepărta de anumite aspecte (fie de un job pe care dorești să îl eviți în viitor, parteneriate pe care nu le mai dorești) diferența constă în gradul de risc care îl implică motivația nesănătoasă.  

De cele mai multe ori atunci când decizi să pleci cât mai repede din locul în care te afli, te concentrezi pe eliminarea situației care te stresează. Un risc major este să pierzi din vedere faptul că nu ai realizat un plan pentru ceea ce îți dorești cu adevărat, eventual ai realizat doar un plan legat de ceea ce vrei să eviți și vei intra într-un carusel pentru că motivația va dispărea din nou. 

Pentru o reinventarea profesională continuă, privită ca stil de viață este nevoie să avem o traiectorie, un plan, astfel încât să nu ne lăsăm copleșiți de obstacole care pot apărea pe parcurs. 

Drumul spre reinventarea profesională reprezintă scopul în sine, redescoperirea potențialului nostru și reinventarea noastră constantă. 

 

Care este viziunea ta asupra reinventării profesionale?

O întrebare profundă și te încurajez să îți lași timp de gândire, să îți proiectezi o traiectorie în funcție de valorile, competențele, cunoștințele pe care le deții. Cum se integrează această schimbare la un nivel holistic, în relația cu familia, cu oamenii din jurul meu, cum integrez jobul în viață, și nu invers?  

Acordă-ți timp pentru a reflecta, apelează la specialiști care te pot ghida în acest parcurs al reinventării profesionale pentru a-ți aduce claritate, pentru a defini întregul tău potențial și sensul pe care încă îl cauți. Orice blocaj, declic care apare sunt doar momente de căutare a ceea ce îți dorești să devii.  

Un studiu global realizat de Microsoft pe care l-am citit acum ceva timp în urma arăta că în perioada pandemică mai mult de 40% din angajați vor o reinventare în cariera, iar mai mult de 46% vor să treacă prin acest proces de tranziție în aceeași companie. 

Din ceea ce am observat în ultimii doi ani, oamenii din companii s-au înscris din ce în ce mai mult la un Curs de Coaching pentru că vor mai multă libertate, flexibilitate, autonomie, sens, impact, valoare. S-au pus pe ei pe primul loc și a apărut dorința de cunoaștere, implicit reinventare profesională. 

 Credințele limitative pe care ni le spunem devin blocaje în drumul către reinventarea profesională. 

Nu sunt suficient de… 

  • puternic 
  • încrezut în mine
  • curajos
  • creativ  
  • ambițios
  • răbdător
  • înțelept
  • sau perseverent… 

 

În munca mea zilnică cu oamenii pe care îi consult, aud deseori aceste cuvinte și observ cu câtă ușurință ne tăiem singuri aripile și ne îngropăm potențialul pe care îl avem. Și, totodată cât de greu ajungem să ne mângâiem singuri, să ne sărbătorim progresul și să ne mândrim cu propriile noastre reușite. Am văzut însă cât de fascinant se schimbă viața oamenilor, când primesc o încurajare, o  îmbrățișare sau o mângâiere de la altcineva. Am văzut cum funcționează puterea unui DA în fața tuturor NU-urile pe care le adunăm cu atâta iscusință ca pe niște mărgeluțe. 

Convingerile noastre sunt ca niște magneți. Ele atrag experiențe care ne confirmă în permanență faptul ca sunt adevărate. Te-ai gândit vreodată la convingerile tale? Convingerile pe care le ai la nivel conștient sunt simplu de identificat. Le regăsești în toate afirmațiile pe care le faci, cu voce tare sau nu. 

De unde începem? Cum transformăm blocajele? 

Este esențial de înțeles pe deplin cum ne influențează convingerile calitatea vieții, a trăirilor și a stării noastre de bine. Astfel, conștientizăm că merită să le identificăm și apoi, cu ajutorul unui Coach, să fie transformate pentru a avea o viață împlinită. O reinventare profesională cu sens. 

 

La ce sunt bun?  

Când ne gândim la reinventarea profesională apare adesea întrebarea – La ce sunt bun?, având un rol de reanalizare a valorilor personale pe baza cărora luăm decizii și acționăm, a competențelor și abilităților pe care le deținem deja și a celor pe care dorim să le dezvoltăm constant. 

Reinventarea profesională începe din interior și produce rezultate în exterior. Să ne permitem să visăm în acest proces în care pornim spre reinventarea profesională, să aderăm cu încredere la comunități în care găsim susținere. 

Îți ofer un instrument gratuit pentru identificarea valorilor personale, care te ajută să ai o perspectivă asupra acțiunilor pe care le realizezi. Click aici pentru a accesa acest instrument. 

Pentru o ghidare și identificare aprofundată a valorilor personale te încurajez să apelezi la o sesiune de coaching. 

 

Ce vreau să fac să îmi aducă energie, nu doar să dau? O întrebare pe care o las aici pentru tine, pentru a reflecta asupra ei și a motivației adevărate care stă la baza acțiunilor tale. 

Lasă-mi mesajul tău cu provocările sau curiozitățile pe care le ai despre reinventarea profesională și îți răspund cu drag. Dacă îți dorești să te ghidez în drumul către reinventarea profesională prin sesiunile de coaching pe care le ofer, sunt aici pentru tine. 

 

 

 

Îți place acest articol și consideri că poate încuraja și alte persoane să pornească pe drumul reinventării profesionale? M-aș bucura să îl distribui în social media sau să-mi lași un mesaj cu opinia ta despre acest articol. 

Larisa Cepoi – Life & Business Coach