Anul 2021 ne-a dus în brațele reci ale nesiguranței, a fost un an cu provocări pentru noi toți, dar în feluri diferite.
Celor care conduc oameni le-a fost dificil să planifice, să ajusteze continuu și să se adapteze pentru diferite scenarii, în același timp să comunice echipei în mod credibil, coerent despre un viitor incert și plin de variabile. Acum managerii și antreprenorii au fost nevoiți să își dezvolte noi abilități de comunicare pentru a mobiliza oamenii din echipă mai mult ca oricând, au atribuit rolului de manager și pe cel de coach.
În acest an, coachingul mi-a demonstrat că este o industrie care îți permite să fii aproape de emoțiile și gândurile oamenilor, să aduci claritate, acest lucru confirmându-mi după numărul de solicitări pentru ședințele individuale de coaching, atât personale cât și profesionale, în care oamenii au simțit nevoia de a fi sprijiniți mai ales de cineva din afară, contribuind la stabilirea unui raport, a încrederii și a clarității, care dă valoare personalității fiecăruia dintre noi. Astfel, din ce în ce mai mulți antreprenori și-au dorit să își dezvolte abilitățile de comunicare, devenind un Manager Coach pentru oamenii din echipă, de a-i ajuta pe aceștia să parcurgă mai ușor perioada de incertitudine.
Companiile au simțit că au nevoie cel mai mult de sprijin, în special de coaching, pentru că au fost față în față cu provocări ca lipsa concentrării, a focusului pe lucrurile pe care trebuie să le facă, pentru că acel manager sau angajat rămâne cu norma întreagă, rămâne cu acele sarcini de realizat, dar pe lângă acestea mai are de gestionat temele unui copil, mai are de gestionat lucrurile care au venit în plus și nu-ți permiți să le oferi altor oameni posibilitatea să vină să le gestioneze în locul tău, iar provocarea cea mai mare a venit din zona de eficiență – cum să devin mai eficient, dar în același timp să nu rămân frustrat și să nu îi frustrez pe cei din jurul meu. În acest context, programele de coaching și sedințele de coaching pentru companii aduc claritate în viața managerilor, iar deschiderea lor este cu mult mai mare decât în anii precedenți.
Dacă te întrebi cum poți deveni și tu un Manager Coach, îți ofer mai jos instrumente care să te ghideze și care să îți ofere claritate asupra dezvoltării abilităților tale de coach.
1.Te încurajez să folosești structura întrebărilor din coaching și anume, TGROW. Prin această metodă vei crea întrebări deschise, care îl determină pe cel căruia i le adresezi să se deschidă și să identifice resursele pe care deja le deține în a rezolva o situație.
T = topic:“Ce aspect din viața ta te preocupă în acest moment și vrei să îi găsești soluții, îmbunătățiri?“
G = goal: “Ce crezi ca ar fi bine să faci pentru a îndeplini/îmbunătăți performanța asteptată?”
R = reality:“Ce se întâmplă acum cu situația X?
O = options:“Cum crezi că s-ar mai putea aborda situația/clientul?
W = what’s next:“Ce urmează să faci în legătură cu aceasta? Ce termen de finalizare îți propui?”
Coachingul este despre performanță, despre încredere, sprijin, despre a asculta și a ne lăsa de prejudecăți, tipare, etichete și presupuneri. Coach-ul este persoana care niciodată nu o să recomande, nu o să-și spună sau să-și impună opinia.
2. Îți ofer trei întrebări pentru tine, care te ajută să reflectezi asupra comportamentului pe care îl practici în prezent și pe care îl poți transforma dacă îți dorești să aduci o schimbare benefică întregii echipe, pentru că rolul Coachingului este de a crește oamenii, de a identifica potențialul pe care îl au.
- Motivezi echipa doar pentru a termina proiectul actual sau cât de mult contează potențialul lor și modul în care pot face mai mult?
- Cât de mult îi încurajezi să gândească dincolo de locul în care se află acum și cum le arăți că ai încredere în potențialul lor?
- Dacă o persoană din echipă întâmpină o provocare fie la nivel personal, fie la nivel profesional, cum le oferi sprijini?
Cunoștințele dobândite până acum m-au ajutat să privesc altfel lucrurile la nivel personal și să aplic abilitățile și instrumentele din coaching ca manager, în compania pe care o conduc. Te încurajez să incluzi și tu în rolul tău de manager/antreprenor pentru a dezvolta o companie unde oamenii își doresc să fie. Te asigur că vor fi beneficii valoroase care se vor vedea imediat în compania ta.
Așadar, dezvoltarea abilităților tale de coach vor avea impact pozitiv asupra oamenilor din echipă, ulterior asupra performanțelor companiei. Totul începe cu tine!
Câteva beneficii pe care le aduce abilitatea de a fi Manager Coach pentru echipa ta:
- oamenii se vor simți valorizați, motivați, vor simți că și-au adus contribuția
- oamenii își vor îmbunătăți abilitățile de autoevaluare, ceea ce înseamnă că vor fi mai responsabili și vor constientiza mai bine importanța propriei activități
- vor recunoaște și vor învăța să-și corecteze singuri problemele
- odată ce au experimentat efectul valoros al coachingului, pot ajunge, în timp, să practice coachingul și cu ceilalți colegi, cu familia sau cu prietenii, dezvoltându-și relații interumane autentice
Împărtășește cu noi, care sunt beneficiile de care te-ai bucurat tu?
Dacă îți place acest articol și consideri că poate încuraja și alți manageri să deprindă o nouă abilitate în acest an, m-aș bucura să îl distribui în social media sau să-mi lași un comentariu cu opinia ta despre acest articol.
Larisa Cepoi – Life & Business Coach