Tu cum poți să îmbrățișezi schimbarea?
Categorii Articole

Tu cum poți să îmbrățișezi schimbarea?

În fiecare zi facem foare multe alegeri, uneori chiar fără să fim conștienți. Chiar și când nu alegem, acest lucru este tot o alegere.

Facem alegeri când mergem la cumpărături, când alegem produsele din punct de vedere calitativ, al prețului, a nevoii pe care o avem, al stilului în care dorim să ne trăim viața. Parcursul nostru în viață seamană cu mersul la cumpărături, doar că nu mai alegem produse, ci alegem oportunitățile prin care construim pas cu pas viața pe care ne-o dorim. Când îmbrățișăm conștient oportunitățile, lasăm schimbarea să își facă loc în viața noastră.

Te încurajez să obții claritate despre cine ești, unde îți dorești să ajungi și cum dorești să te redescoperi, cum poți lăsa lumina interioară să strălucească și să dezvăluie potențialul care stă ascuns. Consider că fiecare dintre noi are un potențial imens pe care avem oportunitatea să îl descoperim și să îl fructificăm, pentru că numai așa ne bucurăm de schimbare.

Explorează toate ariile vieții tale și identifică unde îți dorești să aduci schimbarea.

Îți ofer un instrument ușor prin care obții claritate, fiind primul pas pentru a îmbrățișa schimbarea:

1.     Desenează un cerc și împărțe-l în 8 segmente, acesta este denumit „Roata Vieții”. Numește fiecare segment cu o parte din viața ta – Familie, Bani, Carieră, Sănătate, Timp Liber, Prieteni, Relații, Evoluție Personală. Desigur, poți completa și cu alte aspecte pe care ți le dorești. Lasă-te inspirat!

2.     Apoi, pentru fiecare segment, trage o linie din centrul cercului pe care vei marca nivelul de satisfacție pe care îl ai. Punctul cel mai interior este 1 (satisfacție scăzută), în timp ce punctul exterior este 10 (satisfacție ridicată).

3.     Acum, pentru fiecare segment, evidențiază un punct pentru a indica cât de mulțumit te simți de acea parte a vieții tale.

4.   Conectează punctele dintre toate segmentele pentru a crea o „diagramă păianjen”, care te va ajuta să conștientizezi latura din viața ta unde ești mulțumit, unde ești nemulțumit și ce latură necesită mai multă atenție.

Roata Vieții

Dacă ai identificat zona în care îți dorești să aduci schimbarea în viața ta, îți ofer un instrument din coaching care te ajută să ai o discuție cu tine însuți până la cele mai profunde aspecte, să reflectezi asupra schimbării pe care ți-o dorești și cum transformi dorința într-un plan concret de acțiune, să îți oferi spațiu pentru a te asculta și pentru a-ți regăsi resursele interioare, acel potențial pe care vrei să îl faci să strălucească.
Acest proces pe care îl ai cu tine însuți se numește selfcoaching, și la fel ca într-o sesiune de coaching, modelarea întrebărilor este esențială pentru a extrage din tine acele răspunsuri de care ai nevoie.

Abilitatea de a pune întrebările potrivite către tine într-o sesiune de selfcoaching, sau către client într-o sesiune de coaching este esențială, pentru că prin răspunsurile generate de aceste întrebări se creează o perspectivă personală asupra propriei creșteri. A avea un cadru pentru aceste tipuri de întrebări este extraordinar de util, iar acum ți-l ofer și tie pentru primii pași spre schimbarea dorită.

Așadar acesta este Modelul de Coaching TGROW – care te ghidează spre stabilirea obiectivelor la un nivel superior. Iar obiectivele bine stabilite sunt inspiraționale și provocatoare. Când abordezi o perspectivă mai largă a obiectivului prin aceste tipuri de întrebări, devii mai productiv, mai auto-motivat și mai dornic de acțiune.

Dacă îți place să planifici o călătorie, te asigur că îți va plăcea și călătoria ta spre schimbare. Modelul TGROW se aseamănă cu etapele unei călătorii.

T (topic): stabilirea subiectului

G (goals): obiective și aspirații

R (reality): situația actuală, obstacolele interne și externe

 O (options): posibilități, puncte forte și resurse

W (will): acțiuni și responsabilitate

Cheia este să îți stabilești un obiectiv care să fie inspirațional și provocator, nu doar SMART (specific, măsurabil și realizabil într-un interval de timp realist). Dacă ai realizat primul exercițiu, poate fi chiar acea zona unde îți dorești să aduci schimbarea în viața ta. Apoi parcurge flexibil celelalte etape, inclusiv revizuirea obiectivului, dacă este necesar. Elementul final de voință este barometrul succesului. Transformă dorința și intenția inițială în acțiune de succes.

Abordarea TGROW promovează încrederea și motivația de sine, ducând la productivitate sporită și satisfacție personală.

Îți ofer o serie de întrebări pentru fiecare categorie din acest model, care te vor ghida în procesul tău de a îmbrățișa schimbarea:

TOPIC

Gândește-te la un aspect din viața ta care te preocupă în acest moment și căruia vrei să îi găsești soluții, îmbunătățiri.

Spre exemplu, poate fi în plan personal (relații, sănătate, familie) sau în plan profesional (relația cu managerul, avansarea în carieră, comunicare eficientă cu echipa, leadership, lucrul în echipă).

GOAL

Pe ce ai vrea să te concentrezi acum?

Ce este important pentru tine în acest moment?

Cum arată viitorul tău ideal?

Ce vei face în cinci ani?Ce abilități noi vrei să înveți sau să-ți dezvolți?

Unde este viața ta dezechilibrată?

Cu ce ​​provocări te confrunți în acest moment?

La ce lucrezi în prezent?

REALITY

Ce funcționează bine în acest moment?

De ce ai nevoie?

Ce scuze ai folosit întotdeauna pentru a nu-ți atinge obiectivele?

Ce ai făcut până acum pentru a îmbunătăți lucrurile?

Ce părți din viața ta vor fi afectate de atingerea obiectivului tău?

Care este cel mai mare obstacol cu ​​care te confrunți în prezent?

Cum arată pentru tine autosabotajul?

Ce îți spune criticul tău interior?

Ce temeri sunt prezente?

De ce ești pasionat?

OPTIONS

Care este primul tău pas?

Dacă aI avea cu 50% mai multă încredere, ce ai face, ce ar fi diferit?

Dacă succesul ar fi garantat, ce ai face?

Dacă banii nu ar fi un obstacol, ce ai face?

Dacă altcineva ar veni la tine cu provocarea ta, ce le-ai spune?

Ce puncte forte poți folosi pentru a merge mai departe?

Dacă ai putea face un singur lucru săptămâna aceasta, care ar fi?

Ce ai face dacă nu ai răspunde (scop de responsabilitate) nimănui?

Care este cea mai eficientă utilizare a timpului tău în acest moment?

WAY FORWARD

Pe o scară de la 1 la 10, cât de motivat ești să îți atingi obiectivul?

Ce va fi nevoie pentru a apropia această motivație de un 10?

Oricare ar fi primul tău pas, te poți gândi la ceva care te-ar putea împiedica să o faci?

Cât de determinat ești pentru atingerea acestui obiectiv?

Cum vrei să fii responsabil pentru acest obiectiv?

Cum vei sărbători când ți-ai atins obiectivul?

Ce vei face în următoarele 24 de ore?

Ce vei face când ți-ai atins obiectivul?

Pe cine trebuie să incluzi în călătoria ta către acest obiectiv?

Ce altceva mai trebuie să iei în considerare înainte de a începe?

Modelul TGROW este o modalitate extraordinară de a-ți descoperi și a-ți atinge potențialul, de a încuraja oamenii să îmbrățișeze schimbarea.  

 

Pe masură ce îți asumi rolul de coach pentru tine însuți, poate fi dificil să îți vorbești și să te asculți în același timp, să cauți răspunsuri și să conștientizezi că uneori mergi pe drumul acelorași raționamente de până acum, când poate ai nevoie de unele noi.

Poate îți va părea dificil ca în aceeași conversație cu tine să îți acorzi și sprijin, dar să te și provoci să gândești diferit, să vezi lucrurile într-o perspectivă nouă, să poți mai mult, să îți ieși din zona de confort și să savurezi puțin din schimbare.

Sunt alături de tine dacă îți dorești ghidare în procesul de a fi coach pentru tine însuți, lasă-mi mesajul tău și te asigur că îți voi răspunde cât mai repede.

Cred în potențialul oamenilor de a face ce își doresc și a ajunge acolo unde își vor prin propriile resurse, în libertate, onestitate și îmbunătățire continuă pentru a-și găsi menirea în viața, pentru a crea schimbările pe care și le doresc.

Te felicit că ai ales să aduci schimbarea în viața ta, iar coachingul este instrumentul care te ajută să îți atingi performanțele echilibrat.

 

Dacă îți place acest articol și consideri că poate încuraja și alți oameni spre a îmbrățișa schimbarea, m-aș bucura să îl distribui în social media sau să-mi lași un comentariu cu opinia ta despre schimbarea pe care ți-o dorești.

 

Larisa Cepoi – Life & Business Coach

 

 

Vezi mai mult