Cum îți creezi oportunitățile care te împlinesc?
Categorii Articole

Cum îți creezi oportunitățile care te împlinesc?

Șansa pe care o ai să îți schimbi modul în care acționezi, fiindcă modul tău de a gândi s-a schimbat, este chiar oportunitatea pe care tu o creezi.

Cum?

Îmi doresc să te inspir și motivez cu modul meu de a-mi cultiva obiceiurile care mă împlinesc și datorită lor oportunitățile apar mereu în viața mea.

De aproximativ 10 ani îmi croiesc prieteniile cu oamenii pe care vreau sa îi am în jurul meu și țin cont de faptul că ele se creează, sănătos, pentru că le aliniez cu valorile, dorințele pe care le am. Îmi dezvolt singură aceste obiceiuri ce constau în crearea de mici momente speciale de a dărui, de a surprinde plăcut oamenii și de a crea relații sănătoase cu ei. Recent, împreună cu familia, ne-am mutat într-un cartier nou, iar eu și vecina mea, care mi-a devenit și prietenă între timp, am ales să ne dăruim flori săptămânal. Realizând constant acestă acțiune, a devenit un obicei pentru mine care îmi aduce bucurie, împlinire în plan social, îmi dă putere și îmi oferă satisfacție când aduc zâmbet pe chipul celor apropiați.

Obiceiurile contează. Sigur îți aduci aminte când ai încercat vreodată să elimini un obicei neproductiv cât de dificil a fost întreg procesul.

Ei bine, și obiceiurile productive, care te împlinesc sunt tot la fel de adânc înrădăcinate. De ce să nu lucrezi la transformarea acțiunilor pozitive pentru a deveni un obicei?

Acțiunile mici care ne plac, care ne împlinesc, dar pe care le realizăm constant se transformă în obiceiuri. Un obicei pe care îl cultivăm conștient. Odată ce obiceiul este format, aceste acțiuni devin din ce în ce mai ușor de realizat, care duc în cele din urmă la împlinire în plan personal, profesional.

Dacă îți dorești să transformi o acțiune într-un obicei mult mai ușor, îți ofer 3 pași la care să reflectezi:

 1. Care este dorința/scopul de a realiza acțiunea? De ce îți dorești? (declanșator)
 2. Cât de constant ești în a repeta acțiunea? (acțiune)
 3. Care este împlinirea pe care o simți după realizarea acțiunii? (recompensă)

 

A transforma un obiectiv într-un obicei presupune să te concentrezi cu adevărat asupra lui, să îți dorești atât de mult încât să dai gust schimbării, pentru că motivația este ceea ce te face să începi, dar obiceiul este ceea ce te menține în mișcare și dă viață, ulterior, oportunităților.

Cu cât o acțiune face parte mai mult din viața noastră de zi cu zi, cu atât simțim mai mult nevoia ei. Cu cât simțim mai mult nevoia ei, cu atât îmbrățisăm acțiunea ca fiind parte din viața noastră. Este un ciclu care se creează și începe să se repete, devenind obicei. Cu cât diversificăm obiceiurile sănătoase pe care le avem, oportunitățile apar și ele mereu.

Succesul nu este ceva ce se întâmplă să îl găsești în calea ta, ci este ceva care se caută în permanență și se cultivă, iar cei care sunt admirați  pentru succesul pe care îl au, dețin un secret – obiceiurile pe care și le construiesc.

Dacă ți se pare dificil să aderi la acest concept îți ofer 9 instrumente care să te ajute să îți schimbi modul de a gândi și a transforma „E greu” în „Pot să o fac!”.

 1. Fii curajos!
 2. Fii prezent!
 3. Setează-ți obiective!
 4. Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi!
 5. Îndrăznește chiar dacă ți-e teamă!
 6. Ia-ți angajamente!
 7. Ieși din zona de confort!
 8. Acționeză!
 9. Mergi până la capăt!

 

Prezentul îți definește viitorul, exact ca în coaching.

 

Dacă îți place acest articol și consideri că poate încuraja și alți oameni să-și cultive noi obiceiuri, m-aș bucura să îl distribui în social media sau să-mi lași un comentariu cu opinia ta despre acest articol.

 

Larisa Cepoi – Life & Business Coach

Vezi mai mult